Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezóna je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu.
Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček.
Ingredience
250 g zeleného chřestu
100 g kvalitní slaniny
hrst čerstvého špenátu
6 ředkviček
2 vejce
40 g tvrdého sýra
1 den starý rohlík nebo houska
60 ml olivového oleje
šťáva z ½ citronu
sůl čerstvě mletý pepř
olivový olej
Postup
1. Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
2. Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
3. Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
4. V troubě předehřáté na 180 stupňů si opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
5. Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
6. Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje a osolte.
Připravila: Katka Soušková